Šta je u stvari laserska epilacija?

Laserska epilacija podrazumeva, trajnu destrukciju folikula dlake, uz pomoć lasera!

Kako dolazi do trajnog uništenja dlake? 

Pigment melanin, koji se nalazi u dlaci i od čije količine i tipa zavisi boja dlake, apsorbuje laserski snop, dolazi do denaturacije i zagrevanja (selektivne fototermolize) i trajnog uništavanja folikula iz koga raste dlaka!

laserska epilacija animirano

Koji se laseri i aparati, koriste za lasersku epilaciju? Koji je laser najbolji?

U tabeli je prikaz uredjaja, koji se koriste za lasersku epilaciju! Svi navedeni laseri su jednako dobri i svi će dati dobre rezulate, ukoliko je klijent adekvatno pripremljen za epilaciju, ukoliko je dobar kandidat za epilaciju i ukoliko se sam tretman dovoljno dobro uradi!

Laser Talasna dužina(nm) Izvor svetlosti Tip kože na kojoj se može koristiti
Alexandrite 755 nm Blizu infracrvene Svi tipovi kože
Diodni 810 nm Blizu infracrvene Svetla do srednje tamna
Nd:YAG 1064 nm Infracrvena Tamna
Intense pulsed light (IPL ) 650 nm-1200 nm Nije laser

uredjaj za trajnu epilaciju, laser za trajnu epilaciju, aleksandritni laser za lasersku epilaciju

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, prednost dajemo Alexandritskom i Diodnom Laseru i smatramo da svaki centar koji ozbiljno planira da se bavi epilacijom, mora biti opremljen  istim!

Koliko traje jedan tretman epilacije laserom?

U zavisnosti od tretirane regije i tipa laserskog uredjaja, koji se koristi, jedan tretman može da traje:

 1.  5 minuta(po regiji), ako se radi o malim regijama na licu (nausnice, brada, zulufi, obrazi),
 2. 10-20 minuta(po regiji), ako se radi o manjim regijama na telu (pazuh, bikini, donji deo stomaka kod žena…),
 3. 20 – 50 minuta(po regiji), ako se rade veće regije na telu( podlaktice, ruke, potkolenice, natkolenice…)
 4. 60  minuta, ako se rade cele noge, cela intimna, cela glutealna regija i pazuh.

Od čega zavisi krajnji rezultat epilacije?

Rezultat laserske epilacije zavisi od:

 • Količine i vrste pigmenta u dlaci. Preduslov za dobar rezultat je da se u dlakama nalazi više eumelanina u odnosu na feomelanin. Ne zavaravajte se i ne dozvolite da vas bilo ko obmane-sede i plave dlačice neće se unistiti laserom, koji god laser da je u pitanju. Bez pigmenta-nema rezultata!

melanin u dlaci, količina pigmnta u dlaci, boje dlaka

 • Broja dlaka u anagenoj fazi, jer se jedino u anagenoj fazi (fazi rasta) može trajno uništiti folikul;
 • Regije koja se tretira. Za dlake na licu (nausnice, brada, podbaradak, obrazi, jagodice), grudima i ledjima kod muškaraca, potreban je veći broj tretmana, u odnosu na dlake na ostalim regijama;
 • Od energije i talasne dužine laserskog snopa. Što je veća energija, to je bolji rezultat. (najbitnija je vrsta uredjaja i znanje i iskustvo operatera, koji izvodi tretman);
 • Jedan od najvažnijih faktora, od kojih zavisi uspeh, je broj androgenih receptora, tj. mesta gdje deluju muški polni hormoni. Androgeni receptori su mesta gde se vežu muški polni hormoni i pod njihovim uticajem nezrele velus dlake postaju zrele. Broj receptora je najveći u području nausnica i brade, te je zato za te regije potrebno uraditi više tretmana epilacije!Najmanji je na nogama, bikini zoni i leđima. Najveći broj velus dlaka se nalazi na licu, grudima,nadlakticama.
 • Kod hormonalnih poremećaja(nadbubrežne žlezde i jajnici), usled hormonalne neravnoteže, broj tretmana, pogotovo u regiji lica, može biti veći.(Najčešće se radi o policističnim jajnicima).
 • Za brze i dobre rezultate, presudna je i adekvatna priprema za tretman laserske epilacije! Precizna uputstva o tome kako se pripremiti za lasersku epilaciju pročitajte ovde!

Koliko je tretmana epilacije potrebno i koji je razmak izmedju tretmana?

Prosečan broj tretmana za regije na telu je 6-8!

Broj tretmana za regije na licu, zavisi od razloga prekomerne maljavosti. Ponekad broj tretmana može ići i do 10.

Prosečan razmak izmedju tretmana je 6-8 nedelja, ako se radi o regijama na telu!

Razmak izmedju tretmana za regije na licu je 3-5 nedelja u početku(prva 4 tretmana),  naredni tretmani se rade sa većim razmacima!

tretman laserske epilacije, u estetskom centru Maara, doktorka radi lsersku epiaciju pazuha u estetskom centru Maara

Foto Maa’ra

Potencijalna štetnost laserske epilacije!?

Laser se za svrhu trajnog uklanjanja dlaka koristi od 80. godina prošlog veka i smatra se bezbednom metodom za trajno uklanjanje nepoželjnih dlačica! Laser targetira samo strukture koje sadrže pigment melanin, a to je u stvari samo dlaka, tako da su sve ostale strukture u koži laseru nevidljive i samim tim potpuno bezbedne. Da bi se izbegle greškom nastale štetne posledice, moraju se strogo pratiti uputstva, za bezbedno izvođenje tretmana, koja se uče tokom edukacije za rad sa laserom. Profesionalci koji rade tretmane laserske epilacije moraju potpuno biti upoznati sa:

 1. Biofizičkim svojstvima lasera za trajno uklanjanje dlaka(tj. dejstvom lasera na živi organizam),
 2. Svim karakteristikama uredjaja sa kojim rade,
 3. Načinima zaštite sebe i pacijenta, tokom sprovodjenja tretmana(zaštitne naočari, markiranje mladeža etc…),
 4. Kontraindikacijama za izvodjenje tretmana,
 5. Zdravstvenim stanjem osobe koja planira tretman laserske epilacije.

Kome se epilacija ne preporučuje?

 • Fotosenzitivna epilepsija je apsolutna kontraindikacija, jer laser može isprovocirati epileptični napad,
 • Insulin zavisnim dijabetičarima, zbog mikro-angiopatija perifernih tkiva;
 • Osobama koje koriste antikoagulantne lekove (Heparin), i druge lekove i preparate koji mogu uzrokovati fotosenzitivne reakcije. Treba prestati sa terapijom 10 dana pre i 2 dana nakon tretmana;

Laserska epilacija u trudnoći!!!

 • Kliničko ispitivanje o provodjenju tretmana na trudnicama, bez obzira što laser deluje tek nekoliko milimetara u dubinu kože i u načelu, ne bi trebalo da izazove nikakve smetnje, još uvek nije do kraja završeno, pa se preporučuje da se trudnicama tretman trajnog uklanjanja dlaka, radi tek po završetku trudnoće i laktacije;
 • Dosadašnje naše iskustvo sa laserskom epilacijom tokom trudnoće je sledeće:Unazad 10 godina, uradili smo lasersku epilaciju samo dvema trudnicama, na njihovo izričito insistiranje i uz dokumentovani Informisani pristanak!

  Jedna od te dve trudnice je Dr Jelena, koja je tokom svoje prve trudnoće radila sa nama i kojoj su dlake toliko smetale, da nismo uspeli da je odgovorimo od tretmana. Trudnoća je protekla bez ikakvih komplikacija, a doktorka je sada mama troje dece (dve devojčice i jednog dečaka).

  Druga je klijentkinja koja se doselila iz SAD-a. U pitanju je bila druga trudnoća. Insistirala je da joj se tretman uradi, jer je tokom prve trudnoće radila tretman laserske epilacije lica i nije imala nikakvih komplikacija, niti su joj doktori u SAD-u branili da radi tretmane. Kod nas je radila lasersku epilaciju potkolenica. Tretmane smo uradili na ličnu odgovornost, uz dokumentovani Informisani pristanak. I ova druga trudnoća je protekla bez komplikacija.

Naš savet za sve trudnice je da lasersku epilaciju planiraju tek po završetku trudnoće i perioda laktacije! Kao što smo već napisali, veoma mali broj žena je odlučio da tokom trudnoće uradi lasersku epilaciju i to što ona nije izazvala nikakve komplikacije, ne znači da se one ipak ne mogu desiti!

Kod koga ne očekujemo pozitivan rezultat laserske epilacije, ma koliko uporni bili i koji god laser koristili?

Osobe sa crvenim (ridjim), potpuno svetlo plavim i sedim dlakama, nisu kandidati za lasersku epilaciju!

Foto „Maa’ra“

Priprema  za lasersku epilaciju?

U cilju dobijanja brzih i savršeno dobrih rezultata, kada je trajno uklanjanje dlaka u pitanju, kao i apsolutnog izbegavanja i najmanjih neželjenih efekata, neophodna je adekvatna priprema!

 • Najmanje 4 sedmice pre epilacije, treba prestati sa depilacijom voskom i započeti brijanje regije koja će se tretirati;
 • Najmanje nedelju dana, (mada bi poželjno bilo 2 nedelje) pre epilacije treba prekinuti izlaganje regije, koja će se epilirati, UV zracima (sunce, solarijum);
 • 4 sedmice pre epilacije i u toku trajanja tretmana ne treba koristiti proizvode za samopotamnjivanje kože;
 • U pauzi izmedju tretmana, dlačice sa tretirane regije  isključivo treba brijati (po potrebi, a najmanje 2 puta izmedju dva tretmana);
 • Dan pre prvog i svih ostalih tretmana, dlačice, sa regije koja se epilira, moraju biti obrijane tako da koža bude glatka!

  Pročitajte još: Laserska epilacija-kako do savršenih rezultata!

Šta se dešava nakon tretmana za trajno uklanjanje dlaka?

 • Dlačice, nakon tretmana, izrastaju iz kože u periodu od 15 do 30 dana, nakon čega se zapažaju delovi kože na kojima dlake više ne rastu;
 • Najmanje 7 dana nakon tretmana treba izbegavati izlaganje tretirane regije UV zracima (sunce, solarijum) i svim agresivnim preparatima (ne treba koristiti pilinge i proizvode koji sadrže voćne kiseline i Retinol);
 • Neposredno nakon epilacije moguća je pojava prolaznog crvenila kože (do 48h);
 • Kod tretmana tamne kože,  izuzetno retko, moguća je prolazna pojava tamnijih fleka nakon tretmana;
 • Na svakom se tretmanu dobija odredjeni rezultat, a prosečan broj tretmana  je 6-8. Kod hormonalnih poremećaja(nadbubrežne žlezde i jajnici),ili  usled hormonalne neravnoteže bilo koje etiologije, broj tretmana, pogotovo u regiji lica, može biti veći.(Najčešće se radi o policističnim jajnicima).

  Pročitajte još: Zar jedan tretman laserske epilacije nije dovoljan?

Kako izgleda tretman laserske epilacije u Estetskom centru „Maa’ra“!?

Na prvom dolasku se podrazumevaju kratke konsultacije na kojima:

 1. Detaljno procenjujemo trenutno stanje kada su u pitanju nepoželjne dlake i regija na kojoj se nalaze(uz fotodokumentaciju ukoliko je to neophodno i ukoliko se klijent slaže);
 2. Detaljno Vas informišemo o metodi i uredjaju koji planiramo da koristimo;
 3. Popunjavate kratak formular, u formi pitanja i odgovora, kako ne bismo propustili ništa što je važno, a moglo bi da utiče na rezultat laserske epilacije. U drugom delu formulara je mesto za naša zapažanja, kao i evidencija svakog dolaska, sa izveštajem o prethodno uradjenom tretmanu;
 4. Dobijate u pisanoj formi, mali podsetnik o tome kako da se ponašate u periodu nakon, izmedju i pre dolaska na naredni tretman;
 5. Ukoliko se rade regije na licu, pre tretmana se lice detaljno čisti od šminke i ostalih površinskih nečistoća, nakon čega se markiraju promene u području obrade, koje se ne bi smele tretirati laserom(npr.mladeži). Tokom trajanja svakog tretmana laserske epilacije, a posebno epilacije lica, oči klijenta se štite zaštitnim naočarima! Nakon završetka tretmana, na kožu se nanosi krema sa vodootpornim 50+ zaštitinim faktorom;
 6. Ukoliko se radi epilacija pazuha, pre tretmana se koža detaljno očisti od dezodoransa i ostalih površinskih nečistoća(nije neophodno da taj dan kada dolazite na lasersku epilaciju pazuha izbegavate dezodoranse, jer ćemo ih i onako pre tretmana detaljno očistiti). Oči klijenta se štite zaštitnim naočarima. Markiraju se promene u području obrade, koje se ne bi smele tretirati laserom. U zavisnosti od osetljivosti klijenta, najčešće kod prvog tretmana, kada je očekivano broj dlačica najveći, pazuh možemo dodatno hladiti, hladnim gelom ili cryo pakovanjem.(Iako uredjaji koje koristimo imaju već integrisano hladjenje na samoj sondi, iskustvo nas je naučilo da kod nekih osoba to hladjenje nije dovoljno, pa smo u cilju postizanja maksimalne bezbolnosti tretmana, dodatno hladjenje kod osetljivih osoba, uveli u svakodnevnu praksu). Nakon tretmana na tretiranu regiju najčešće nije potrebno nanositi nikakve preparate. Deodorirajuće preparate, koji ne sadrže alkohol, moguće je koristiti odmah nakon tretmana;
 7. Ukoliko se radi epilacija prepona, bikini i perianalne regije, pre tretmana dobijate jednokratni celulozni veš i ukoliko je to potrebno, maramice za intimnu negu. Oči klijeta štitimo naočarima. Markiraju se promene u području obrade, koje se ne bi smele tretirati laserom. Ova veoma delikatna i dobro inervisana regija, na prvom dolasku(kod nekih osoba i na svakom dolasku), se obavezno dodatno hladi( cryo gelom ili pakovanjem), kako bi tretman bio što prijatniji i kao bi se bez problema mogao uraditi baš svaki deo regije. Nakon tretmana na tretiranu regiju najčešće nije potrebno nanositi nikakve preparate.

  Pročitajte detaljnije: Epilacija pazuha i prepona!

 8. Ukoliko se radi epilacija velikih regija na telu( epilacija nogu, ruku, ledja, stomaka), pre tretmana markiramo promene na koži, koje se ne bi smele tretirati, a zatim iscrtavamo regiju horizontalnim i vertikalnim linijama, kako bismo obezbedili da ni jedan deo regije ne propustimo i kako bi svaki deo tretiranog područja dobio jednaku i dovoljnu količinu laserske energije! Oči štitimo zaštitnim naočarima. Nakon tretmana, u letnjem periodu, na fotoeksponirane regije nanosimo vodootporno mleko SPF 50+ ;
 9. Nakon uradjenog tretmana, moguće je odmah zakazati novi termin.
 10. Nakon svakog dolaska kod nas, ostajemo dostupni za eventualna pitanja i nedoumice vezane za prethodno uradjeni tretman;
 11. Pre svakog narednog tretmana, evaluiramo rezultate postignute prethodono uradjenim tretmanom i proveravamo da li se nešto menjalo u zdravstvenom stanju kod klijenta (uvodjenje neke nove terapije, trudnoća…);
 12. Ukoliko ste tretman započeli po promotivnoj ceni, a promotivni period prodje pre nego ste stigli da uradite seriju od 4 tretmana, omogućićemo da  4 tretmana (započete regije), u seriji uradite po toj promotivnoj ceni.

CENOVNIK LASERSKE EPILACIJE ZA ŽENE

Zakažite Vaš tretman laserske epilacije ovde!

Ili nas pozovite: +381 60 731 0137                                                                   vortex laser logo

0 komentara

Napišite odgovor

Pridružite se diskusiji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *