Šta je Prirodna kozmetika?

 

Prirodna kozmetika je kozmetika tokom čije se proizvodnje apsolutno izbegava korišćenje bilo kakvih hemikalija!

Prirodna kozmetika se mora pripremati isključivo od organski uzgojenih sirovina i samoniklog bilja ekološki čistih sredina. Sve sirovine moraju biti sertifikovano kontrolisanog porekla!

Proces proizvodnje prirodne kozmetike trebalo bi da bude takav da sastav budućeg proizvoda bude što bliži biljnom materijalu od koga nastaje!

Prirodna kozmetika ne sme da sadrži konzervanse( Parabene ), sintetičke mirise i boje, parafine, genetski modifikovane sirovine, pesticide.

Prirodna  kozmetika se, ni u jednom delu proizvodnog procesa, ne testira na životinjama i ne sadrži sastojke dobijene procesom u kome se  životinje zlostavljaju i ubijaju.

 

Ono što nanosimo na kožu, važno je kao i ono što jedemo.

 

 

Aromakozmetikom je moguće pripremiti  preparat, od precizno izmerenih  biljnih ulja(kontrolisanog organskog porekla), putera, eteričnih ulja, mineralnih voda i prirodnih emulgatora, za svaku osobu i svaki problem kože posebno!

Upotrebom prirodne kozmetike nastupamo holisticki, uravnotezujemo duh i telo i pruzamo svojoj kozi najoptimalniju i najobuhvatniju negu!

 

Prirodna kozmetika

 

Lekoviti ekstrakti, organski gajenih biljaka (eterična ulja) inkorporirani u hladno cedjena lekovita biljna ulja, putere (uz pčelinji vosak I ostale lekovite pčelinje proizvode), bez ikakvih sintetskih materija predstavljaju najbolju moguću formulu za rehidrataciju, regeneraciju, podmladjivanje i rešavanje svih problema kože lica i tela, a bez ikakvih rizika po zdravlje.

Biljna i eterična ulja lagano prolaze kroz kožu, neguju je i hrane. Koza ove mesavine, sastavne delove prirodne kozmetike, prepoznaje kao korisne i ugradjuje ih u svoje ćelije, čime se poboljsava razmena materija medju celijama i metabolizam u kozi i vezivu i uravnotezuje funkcija celija koze. Većina eteričnih ulja ima antibakterijsko i opste antisepticno dejstvo, a tokom dugog koriscenja ne javlja se rezistencija. Etericna ulja deluju umirujuće i tonizirajuce na telo i psihu.

Pripravci prirodne aromakozmetike, mogu biti u obliku rastvora, gela, kreme, emulzije ili ulja, a biraju se prema tipu koze, njenim trenutnim potrebama i sopstvenim navikama. Koji god oblik izabrali,mozemo ocekivati njihovu sto-procentnu učinkovitost! Nekomedogeni su, ne izazivaju alergije ili bilo kakve druge nepoželjne reakcije kože i prijatnog su mirisa.

 

Prirodna kozmetika – dajte joj prednost, jer:

 

Većina proizvoda namenjenih nezi kože, koja se masovno reklamiraju i koriste,  osim bezbroj hemijskih jedinjenja, za koja svakodnevno saznajemo da su štetna, kao baze i nosače aktivnih materija, najčešće sadrže vazelin, parafin i mineralna ulja, koji su apsolutno nekompatibilni lipidima kože i osim što ne obavljaju očekivanu funkciju i sama deluju jako štetno. Molekuli Vazelina I Parafina (koji su derivati nafte), su jako veliki, koža ih ne može apsorbovati, već ostaju na površini i remete prirodne funkcije kože! Hranljive i lekovite materije se putem parafina, vazelina i mineralnih ulja, ne mogu uneti u kožu, već ostaju na površini, pa je osećaj negovanosti nikakav ili kratkotrajan i koža nije  ni hidrirana ni nahranjena! Čak i najskuplji kozmetički proizvodi sadrže emulgatore i konzervanse, koji su potvrdjeni kancerogeni!

 

Da li je sve na čemu piše „Prirodna kozmetika“ zaista korisno?

 

Ne treba dozvoliti da zavara, jako popularan epitet “prirodna kozmetika” sa ambalaža mnogih kozmetičkih proizvoda, koji se reklamiraju kao prirodna kozmetika, jer sama činjenica da godinama mogu stajati u rafovima, a da i dalje mogu da se upotrebljavaju, govori nam da su u njihovoj izradi korišćena rafinisana ulja, osiromašena hranljivim materijama i demineralizovana voda, te da sadrže puno veštačkih emulgatora (jer su prirodni nepraktični i ne daju tako stabilne emulzije), kako bi dugo bili upotrebljivi!

Epitet “prirodna kozmetika”trebalo bi  da nose, samo proizvodi za koje se precizno zna sta sadrže, bilo da ih pripremamo sami ili ih priprema neko prema trenutnim potrebama naše kože.

 

 

1 komentar
  1. Avatar
    Aroma Tea says:

    Odličan tekst, sve više treba edukavati ljude i objasniti im zablude koje mnogi ljudi imaju o “prirodnoj kozmetici“ koja se nalazi na policama u našim prodavnicama…

    Odgovori

Napišite odgovor

Pridružite se diskusiji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *