Dlaka se razvija iz posebnih matičnih celija, koje se nalaze u korenu(folikulu). Samo uništenjem tih matičnih ćelija možemo sprečiti rast i trajno uništiti dlake.

 

 

Postoje dve vrste dlaka: velus i terminalne. Velus dlake su tanke, nežne, svetloplave i sa njima se rađamo. Ukupan broj dlaka je određen genetikom i ne može se povećati.

 

 

Dlake koje nakon laserske epilacije, tretmana trajnog uklanjanja dlaka ,izrastu su nezrele dlake koje tokom života sazrevaju i ne radi se o rastu novih dlaka.

 

Brijanjem se ne povećava ukupan broj dlaka nego  dlake bivaju deblje i jače, a ubrzava se i njihovo sazrevanje i povećava broj dlaka koje su u fazi rasta . To je izuzetno važno u procesu epilacije!

 

Tokom života pod uticajem polnih hormona i drugih faktora, velus dlake sazrevaju u terminalne dlake koje su deblje i tamnije boje.

Boja dlake zavisi od količine pigmenta melanina u njoj. Postoje dve vrste pigmenta koje daju boju dlakama: eumelanin i feomelanin.

Ukoliko dlaka ima više feomelanina, kao kod svetloplave i riđe dlake, rezultat uklanjanja laserskom epilacijom  je loš jer ta vrsta pigmenta slabo upija svetlost. Kada eumelanina ima više, rezultat uklanjanja dlaka je odličan jer ta vrsta pigmenta odlično upija svetlosne zrake.

 

 

 

 

 

 

Ukupan broj  dlaka zavisi od brojnih faktora: rasa, genetika, uzrast, podneblje, boja kože… Za mediteransko je podneblje tipično da su dlake deblje i crne, dok su u severnijim područjima dlake svetlije i nežnije.
Dešava se da su tamnoputi ljudi maljaviji, bilo da su žene ili muškarci, a da se ne radi o hormonalnomm disbalansu, već isključivo o genetici.

 

Zakažite Vaš tretman ovde!

Ili nas pozovite: +381 60 731 0137

 

0 komentara

Napišite odgovor

Pridružite se diskusiji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *