Urasle dlake su problem sa kojim se suočava veliki deo žena. Osim estetskog problema radi se i o zdravstvenom problemu, jer mogu nastati jake upale kože zbog urastanja dlaka, koje je potrebno posebno tretirati, nekad i hiruški zbrinuti. Glavni uzrok zašto nastaju urasle dlake je što se dlaka neposredno pred izlaz na površinu kože vraća nazad i urasta u kožu, što izaziva upalu.

Svaka dlaka pod određenim uglom napušta kožu i zavisno od tog ugla  nastaje sklonost urastanju. Kod jačih i kovdžavih dlaka je urastanje češće.

Kod određenog broja žena depilacija voskom podstiče urastanje dlaka. Na mestu urastanja, kao posledica upale, nastaju ožiljci i fleke. Najveći problem je što većina ljudi stanje samo pogorša kidanjem uraslih dlaka iglicama i pincetom. Urasle dlake nikako se ne bi trebale dirati. Obično se urasle dlake vide ispod površine kože ili delimično proviruju iznad nivoa kože. Mnoge žene zbog toga ne mogu nositi garderobu koja otkriva one delove tela na kojima se nalaze urasle dlake (kupaći kostim, suknja, odeća kratkih rukava i nogavica).

Upala korena dlake-folikulitis!

Folikulitis može nastati zbog niza uzroka. Obično se radi o bakterijskoj infekciji,mada uzrok može biti i gljivica.

Pojačano znojenje, dugotrajno sedenje, dlakavost, uska odeća i nepropusni veštački materijali  doprinose upali korena dlake.

Uklanjanje dlaka, pogotovo voskom ili brijačem, otvara put prodora infekciji u koren dlake pri čemu nastaje upala.

Kod muškaraca je obično zahvaćena brada i vrat, a kod žena noge i bikini zona. Leti je često zahvaćen i sedalni deo. Osim boli često se javlja jak svrab i neprijatnost, nakon uklanjanja dlaka, bilo voskom ili brijačem. Folikulitis nije samo estetski problem jer mogu nastati jake upale kože, koje treba odmah zbrinuti.

Osobe koje imaju osetljiviju kožu, a moraju se često brijati sklone su folikulitisu. Pogrešna tehnika brijanja i loša higijena  su važni uzroci urastanju.  Dlake je potrebno pre brijanja omekšati toplom vodom I sredstvima namenjenim osetljivoj koži. Savetuje se gel umesto pene. Pokreti brijačem moraju biti nežni, spori i ne smeju biti veći od 1 do 2 cm. Izbrijavanje nije preporučljivo. Od velikog je značaja i higijena brijača, te je najbolje koristiti one za jednokratnu upotrebu!

Tretman uraslih dlaka i folikulitisa

Uglavnom se u terapiji koriste antibiotici koji djeluju na posledice, a ne na uzrok. Nažalost, uobičajenim metodama, ne može se efikasno prevenirati urastanje dlaka. Kod folikulitisa je neophodno ukloniti provocirajuće faktore: pravilna tehnika brijanja, udobna pamučna odeća, izbegavanje voska za uklanjanje dlaka, redovno menjanje brijača.

Metoda izbora za rešavanje problema uraslih dlaka i folikulitisa je tretman  Laserom, koji optičkom energijom uništava koren dlake i kojim se može tretirati bilo koji deo tela. Kod muškaraca je obično u pitanju vrat, dok se kod žena radi o bikini zoni s preponama i nogama. Pri tome se ne moraju dlake skroz eliminisati, nego je cilj prorediti broj dlaka da više ne urastaju i da se smanji potreba za brijanjem i depilacijom voskom.

Kako  Laser pomaže kod uraslih dlaka?

Laser unište trajno veliki broj dlaka (i do 90%), pa nema šta da urasta. Za rešenje problema nije neophodno uništiti sve dlake, već je cilj smanjiti njihov broj te tako smanjiti potrebu za mehaničkim uklanjanjem. Osim toga, koža tretirana optičkom energijom se ubrzano regeneriše, pa jedan deo uraslih dlaka izadje na površinu bez upale, a ostatak organizam eliminiše sam. Ožiljci nastali urastanjem, svakim tretmanom blede i većina ih, već nakon 4 tretmana, u potpunosti nestaje.

Koliko je tretmana potrebno?

Obično je potrebno 4 do 6 tretmana kako bi se dlake toliko proredile da više nema urastanja. Retko se kad desi da se tokom trajanja tretmana za trajno uklanjanje dlaka, desi upala, pa slobodno možemo reći da se već nakon prvog tretmana stanje značajno popravlja.

 

EPILACIJA CENOVNIK

Zakažite Vaš tretman ovde!

Ili nas pozovite na broj: +381 60 731 0137

7 komentara
 1. Avatar
  Dragana says:

  Postovani,
  Zanima me da li je moguce uraditi epilaciju ako na toj regiji postoji upala nastala od urasle dlake? Hvala puno.

  Odgovori
  • Maa`ra
   Maa`ra says:

   Uvažena Dragana, može da se radi epilacija i ako na regiji postoji upala nastala urstanjem dlaka. Laserska epilacija je jedini način da se konačno oslobodite urastanja i folikulitisa.

   Odgovori
 2. Avatar
  Dragana says:

  Postovani,
  Zanima me da li je moguce uraditi elilaciju ako trenutno postoji na toj regiji upala nastala od urasle dlake? Hvala puno .

  Odgovori
 3. Avatar
  Sanja says:

  Pozz zovem se sanja i imam jedan problem nemogu nikako da otklonim a toje fleka na bradi od voska za depilaciju kako mogu da je otklonim unapred hvala

  Odgovori
  • Maa`ra
   Maa`ra says:

   Uvažena Sanja, postoji više načina da se uklone hiperpigmentacije.
   Najčešće se takve nesavršenosti sa kože, uklanjaju laserom!
   Bilo bi idealno da dodjete na konsultacije,
   pa da vidimo šta je za Vas najbolje rešenje.

   Odgovori
 4. Avatar
  Zorana says:

  Postovani,

  Koliko ranije treba da se zakaze tretman za trajno uklanjanje dlaka, posto sam ja iz Kiknde, pa razmisljam da prvom prilikom kad budem isla za Bg dodjem kod vas :)

  Pozdrav.

  Odgovori
  • Maa`ra
   Maa`ra says:

   Uvažena Zorana, ukoliko planirate da uradite epilaciju neke veće regije, onda bi bilo idealno pozvati nedelju dana ranije.
   Ukoliko se radi o epilaciji nekih manjih regija, možete nam se javiti dva-tri dana ranije!

   Odgovori

Napišite odgovor

Pridružite se diskusiji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *