URASLE DLAKE I FOLIKULITIS

Urastanje dlaka, lasereska epilacija ya urastanje dlaka

Urastanje dlaka i folikulitis

 

Urastanje dlaka je problem sa kojim se suočava veliki deo žena. Osim estetskog problema radi se i o zdravstvenom problemu, jer mogu nastati jake upale, koje je nekad potrebno i hiruški zbrinuti. Glavni uzrok zašto nastaju urasle dlake je što se dlaka neposredno pred izlaz na površinu kože vraća nazad i urasta u kožu. 

 Kod jačih i kovdžavih dlaka je urastanje češće.

Kod određenog broja žena depilacija voskom podstiče urastanje dlaka. Na mestu urastanja, kao posledica upale, nastaju ožiljci i fleke. Najveći problem je što većina ljudi stanje samo pogorša kidanjem uraslih dlaka iglicama i pincetom. Urasle dlake nikako se ne bi trebale dirati. Obično se urasle dlake vide ispod površine kože ili delimično proviruju iznad nivoa kože. Mnoge žene zbog urastanja dlaka ne mogu nositi garderobu koja otkriva one delove tela na kojima se one nalaze (kupaći kostim, suknja, odeća kratkih rukava).

Upala korena dlake-folikulitis!

Folikulitis može nastati zbog niza uzroka. Obično se radi o bakterijskoj infekciji,mada uzrok može biti i gljivica.

Pojačano znojenje, dugotrajno sedenje, dlakavost, uska odeća i nepropusni veštački materijali  doprinose upali korena dlake.

Uklanjanje dlaka, pogotovo voskom ili brijačem, otvara put prodora infekciji u koren dlake pri čemu nastaje upala.

Najčešće su zahvaćene noge i bikini zona. Leti je često zahvaćen i sedalni deo. Osim boli često se javlja jak svrab i neprijatnost, nakon uklanjanja dlaka, bilo voskom ili brijačem.

Osobe koje imaju osetljiviju kožu, a moraju se često depilirati ili brijati sklone su folikulitisu. Pogrešna tehnika voskiranja i brijanja i loša higijena  su važni uzroci urastanju.  

Tretman za urastanje dlaka i folikulitis

Uglavnom se u terapiji koriste antibiotici koji djeluju na posledice, a ne na uzrok. Nažalost, uobičajenim metodama, ne može se efikasno prevenirati urastanje dlaka. Kod folikulitisa je neophodno ukloniti provocirajuće faktore: pravilna tehnika brijanja, udobna pamučna odeća, izbegavanje voska za uklanjanje dlaka, redovno menjanje brijača.

Metoda izbora za rešavanje problema uraslih dlaka i folikulitisa je tretman  Laserom( laserska epilacija), koji optičkom energijom uništava koren dlake i kojim se može tretirati bilo koji deo tela.  Pri tome se ne moraju  eliminisati sve dlake, nego je cilj da se broj dlaka proredi, da više ne urastaju i da se smanji potreba za bilo kakvim uklanjanjem.

laserska epilacija diodnim laserom

Foto „Maa`ra“

Kako  Laser pomaže kod uraslih dlaka?

Laser uništi trajno veliki broj dlaka (i do 80%), pa nema šta da urasta. Za rešenje problema nije neophodno uništiti sve dlake, već je cilj smanjiti njihov broj te tako smanjiti potrebu za mehaničkim uklanjanjem. Osim toga, koža tretirana laserom se ubrzano regeneriše, pa jedan deo uraslih dlaka izadje na površinu bez upale, a ostatak organizam eliminiše sam. Ožiljci nastali urastanjem, svakim tretmanom blede i većina ih, već nakon 4 tretmana, u potpunosti nestaje.

Koliko je tretmana potrebno?

Obično je potrebno 4 do 6 tretmana kako bi se dlake toliko proredile da više nema urastanja. Retko se kad desi da se tokom trajanja tretmana za trajno uklanjanje dlaka, desi upala, pa slobodno možemo reći da se već nakon prvog tretmana stanje značajno popravlja.

 

EPILACIJA CENOVNIK

Zakažite Vaš tretman ovde!

Ili nas pozovite: +381 60 731 0137

7 komentara
 1. Maa`ra
  Maa`ra says:

  Uvažena Dragana, može da se radi epilacija i ako na regiji postoji upala nastala urstanjem dlaka. Laserska epilacija je jedini način da se konačno oslobodite urastanja i folikulitisa.

 2. Dragana
  Dragana says:

  Postovani,
  Zanima me da li je moguce uraditi epilaciju ako na toj regiji postoji upala nastala od urasle dlake? Hvala puno.

 3. Dragana
  Dragana says:

  Postovani,
  Zanima me da li je moguce uraditi elilaciju ako trenutno postoji na toj regiji upala nastala od urasle dlake? Hvala puno .

 4. Maa`ra
  Maa`ra says:

  Uvažena Sanja, postoji više načina da se uklone hiperpigmentacije.
  Najčešće se takve nesavršenosti sa kože, uklanjaju laserom!
  Bilo bi idealno da dodjete na konsultacije,
  pa da vidimo šta je za Vas najbolje rešenje.

 5. Sanja
  Sanja says:

  Pozz zovem se sanja i imam jedan problem nemogu nikako da otklonim a toje fleka na bradi od voska za depilaciju kako mogu da je otklonim unapred hvala

 6. Maa`ra
  Maa`ra says:

  Uvažena Zorana, ukoliko planirate da uradite epilaciju neke veće regije, onda bi bilo idealno pozvati nedelju dana ranije.
  Ukoliko se radi o epilaciji nekih manjih regija, možete nam se javiti dva-tri dana ranije!

 7. Zorana
  Zorana says:

  Postovani,

  Koliko ranije treba da se zakaze tretman za trajno uklanjanje dlaka, posto sam ja iz Kiknde, pa razmisljam da prvom prilikom kad budem isla za Bg dodjem kod vas :)

  Pozdrav.

Komentari nisu dozvoljeni.