LIMFNA DRENAŽA

Limfna drenaza

Limfna drenaža

Limfa je bezbojna tečnost koja se sastoji od plazme i ćelija bele krvne loze. Nastaje kao proizvod ćelijskog metabolizma koji se putem limfnih sudova i limfnih žlezda prenosi dalje u krvotok, te se tako, izmedju ostalog, preko bubrega izlučuju štetni sastojci.

 

Limfni sistem je dodatni put kojim tečnost iz medjućelijskog prostora otiče u krv. Najvažnije je da limfni sudovi iz tkivnih prostora mogu odnositi belančevine i velike čestice, koje se ne mogu ukloniti direktnom apsorpcijom u kapilarnu krv. To ukljanjanje belančevina iz tkivnih prostora izuzetno je važna fiziološka funkcija, bez koje bismo umrli za 24 sata!
Limfni je sistem jedan od glavnih puteva kojima se hranljive materije(naročito masti) apsorbuju iz digestivnog trakta. Dok limfa prolazi kroz limfne čvorove, uklanjaju se i uništavaju bakterije i druge štetne čestice, koje su dospele u limfu, a sami limfni čvorovi igraju presudnu ulogu kada je u pitanju ukupan imunitet organizma, jer se u njima stvaraju ćelije imunog sistema.

 

Zastoj limfe?

 

Limfni sudovi su vrlo tanki, a za pritisak koji gura tečnost prema srcu koriste energiju rada mišića, pulsaciju arterija i pritisak na telo. U nekim slučajevima može doći do većeg ili manjeg zastoja u protoku limfe. Manji zastoj limfe događa se svakodnevno, npr., pri dužem stajanju zbog sile gravitacije. Veći i kompleksiji zastoji limfe događaju se nakon nekih operativnih zahvata ili bolesti. Karakterišu se velikim i jasno vidljivim otocima na ekstremitetima, tvrdim na dodir.

 

Kakva je veza izmedju zastoja limfe, debljine i celulita?

 

Dok krvni sudovi regulišu protok krvi samostalno (skupljaju se i šire u zavisnosti od trenutnih potreba tkiva kroz koje prolaze) limfni sistem nema tu sposobnost, a u idealnim uslovima organizmu to i ne treba! Medjutim, povećan pritisak na kapilare uzrokovan masnim naslagama i/ili dugotrajnim sedenjem, povećava propustljivost kapilara i povećava kolicinu medjućelijske tečnosti u tkivu, koja se uz uobičajeni limfni protok (za novonastale uslove nedovoljan), zadržava u vidu otoka. Otoci dodatno komprimiraju krvne sudove, pa su oni još propustljiviji, a pritisak na vezivo čini vezivna vlakna debljim te tako započinje začarani krug čiji je konačan ishod celulit!

 

Kompjuterska limfna drenaza, preoterapija

Foto „Maa’ra“

 

Šta je limfna drenaža?

 

Limfna drenaža je najučinkovitija metoda kojom poboljšavamo mikrocirkulaciju, stimulišemo metabolizam i limfni sistem te ubrzavamo izlučivanje otpadnih materija. Debljina i celulit su poseban medicinski i kozmetički problem savremenog sveta koji se uz sve ostale metode uspešno tretiraju i limfnom drenažom. Ovim postupkom pokušava se ukloniti višak tečnosti iz tkiva što je prvi korak u borbi protiv celulita. Limfna drenaža povoljno utiče i na izgled kože.

 

 

U slučaju tretmana debljine i celulita uz limfnu drenažu, potrebno je prilagoditi ishranu i ustanoviti sistem svakodnevnog vežbanja kako bi se smanjila količina masnog tkiva, a povećala mišićna masa što omogućava normalan i stalan protok krvi i limfe bez ograničenja. Dakle, limfna drenaža je velika pomoć u medicinskom i kozmetičkom tretmanu niza poremećaja drenaže limfe uz ostale fizikalne i dijetetske postupke.

 

Limfna drenaža može se provoditi manuelno ili uz pomoć posebnih aparata.

 

Limfna drenaža provodi se u seansama od po 30 minuta do sat vremena (retko kada u dužim vremenskim intervalima).
U ciklusu tretmana potrebno ju je provoditi svaki dan,pogotovo kod ozbiljnijih zastoja limfe.

 

Kome se tretman ne preporučuje!?

 

  • lokalne promene na koži
  • flebotromboza
  • akutni i kronični upalni procesi- svež infarkt srca.

 

 

Zakažite Vaš tretman ovde!

Ili nas pozovite: +381 60 731 0137

 

 

0 komentara

Napišite odgovor

Pridružite se diskusiji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *