Cvekla-riznica zdravlja i eliksir mladosti
Za cveklu, mnogi kažu da je u stanju da popravi većinu toga što u organizmu nije kako valja.
Poreklom je sa obala Sredozemlja, a zbog svog izuzetno lekovitog dejstva, brzo se odomaćila i na nasim prostorima.
Danas se smatra najkorisnijom i najlekovitijom povrtarskom kulturom, koja sadrži široku lepezu vitamina i minerala.
Izuzetno je bogata belančevinama i ugljenim hidratima.
Jako je važno i to da se lako vari!
Minerali koje sadrži: Gvožđe, Fluor, Mangan, Bakar, Jod, Sumpor, Litijum, Stroncijum, Brom, Kobalt, Kalcijum, Kalijum, Natrijum, Fosfor, Magnezijum,
Vitamini : C, B1, B2 i Cijanokobalamin-B12 , kao vitamin, koji se izuzetno retko nalazi u biljnim namirnicama.
Crvena boja cvekle potiče od Antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerogeno.
Potvrđena je lekovitost u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba.
Prisustvo Joda čini je dragocenim lekom protiv ateroskleroze i procesa starenja.
Osnovu mnogostruke lekovitosti ove biljke čine Betanin i Betain, koji podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove u dobrom stanju, podstiču rad jetre.Cvekla je izuzetno korisna u lečenju malokrvnosti kod dece i mladih osoba, jer sadrži visok procenat gvožđa.
Povoljno deluje na rad creva i njihovu pokretljivost,zbog izobilja celuloze i pektina. Da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za tako dragocenim vlaknima treba pojesti pet srednjih glavica cvekle.
Tradicionalna medicina tvrdi da je dobra i protiv tumora i leukemije, niskog i visokog krvnog pritiska, gripa, da pospešuje rad nerava i mozga, podstiče aktivnost jetre, žuči i želuca, štiti od radioaktivnosti i zračenja, te ima izuzetno podmladjujuće dejstvo.
Sok od cvekle ima posebnu vrednost, jer je delotvoran kod mnogih bolesti. Krepi i jača ceo organizam i deluje povoljno na metabolizam.Cvekla je delotvorna i kod najtežih oboljenja, međutim kuvanjem gubi svoju lekovitost pa je najbolje piti sok od presne cvekle.
Od kilograma cvekle dobije se oko 700 mililitara soka. Najčešće se prema tako što se cvekla tanko oljušti, sitno izrenda i prelije medom i sokom od limuna. Kad ova smesa odstoji (7-12h) procedi se i pije.
Napišite odgovor
Pridružite se diskusiji